Noutati

10-11-2009

Furt Legal? Ce fac administratorele de asociatie? Sunt acuzate ca iau bani de la locatari si nu platesc la CET.

Furt Legal? Ce fac administratorele de asociatie? Sunt acuzate ca iau bani de la locatari si nu platesc la CET.

 

Doua administratore de asociatii sunt acuzate ca incaseaza intretinerea de la locatari, dar nu mai vireaza banii in contul Centralei de Termoficare. Delia Florian si Daniela Duca sunt acuzate, deopotriva de locatari, dar si de conducerea CET. Diferentele au iesit la iveala acum, cand CET a intrerupt furnizarea apei calde si a caldurii din cauza datoriilor. Administratora si presedinta Delia Florian si Daniela Duca o dau din colt in colt, fara a avea o explicatie pertinenta. La celelalte 20 de asociatii conduse de ele, in majoritatea cazurilor liste de plata lipsesc.

Scandalul
Aproape 2.000 de oameni care locuiesc in blocurile din zona Garii si de pe Strapungere Silvestru (conform documentelor de la CET Iasi, 941 de apartamente) au acum probleme din cauza datoriilor, desi cei mai multi dintre ei nu au restante la plata intretinerii. Si aceasta pentru ca administratora asociatiilor de proprietari nu a depus banii in casieria CET. "Alta explicatie nu este. Au venit aici foarte multi oameni cu facturi, am fost noi la blocurile acelea si ne-au aratat facturi, dar banii nu au intrat in conturile noastre. Si-au dat seama abia dupa ce au ramas fara apa calda ca ceva este in neregula", a spus Dorin Ivana, directorul CET Iasi. Conform facturilor din scriptele CET, datoriile totale la cele peste 20 de asociatii de proprietari conduse de Delia Florian si Daniela Duca sunt de 1,28 milioane de lei noi (300.000 de euro), la care se adauga penalitatile de intarziere - 2,11 milioane de lei noi (490.000 de euro). In total, in lei vechi, cele doua au provocat datorii in valoare totala de 34 de miliarde de lei.

Ce gaura!
"Conform verificarilor noastre, datoriile reale, la fiecare scara, sunt de maxim 20% din valoarea calculata la noi. Cu alte cuvinte, lipseste aproximativ 80% din suma totala datorata de asociatii catre CET", a mai spus Dorin Ivana. Din cauza acestor datorii, CET a si sistat furnizarea de apa calda si caldura la peste jumatate dintre blocurile din zona Garii. "Acum ne roaga sa le dam drumul la apa si caldura. Deja am inceput sa deschidem robinetele. Au inceput sa vina foarte multi dintre ei si solicita conventii de plata direct cu CET. Ne-au rugat sa renuntam la penalitati, macar, daca tot sunt nevoiti sa mai plateasca o data", a mai precizat Ivana.

Fara control
Niciuna dintre institutiile implicate in acest scanndal nu le considera vinovate pe cele doua femei, ci pe locatarii din zona. Si aceasta pentru ca, desi au fost semnale inca de acum doi ani ca dispar bani din asociatie, nu au cerut sa se ia nici o masura. "In mod normal, asociatiile de proprietari trebuie sa aiba o adunare generala si o comisie de cenzori care sa verifice toate documentele. Este clar ca adunarea generala de la aceste asociatii nu a ales nicio comisie de cenzori, pentru ca aceasta ar fi descoperit lipsa de bani si ne-ar fi sesizat", a afirmat Ciprian Chirita, seful Directiei Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Iasi. Aceeasi parere o au si cei de la CET. "Ele au incercat si le-a mers. Daca aveau comisie de cenzori acolo, nu se ajungea la asa ceva", a explicat Dorin Ivana.

Neaga
Cele doua administratore incriminate sustin ca nu sunt vinovate de nimic. Intrebata ce a facut cu 12 miliarde de lei, Delia Florian a avut o replica halucinanta: "Nu sunt 12 miliarde!". "Mai sunt unele inadvertente pentru ca, la multe asociatii, s-a folosit acelasi chitantier", a schitat o aparare Delia Florian. Locatarii sunt insa revoltati, mai ales ca si-au dat seama cum au fost mintiti ani in sir. "Am avut datorii de 1.500 de lei, pe care le-am achitat. La un moment dat, am primit hartie de la Primarie ca am datorii de 9.500 de lei si atunci am intrat la idei", a spus Floarea Cimpoi, una dintre locatarele blocului T3-4 de pe Strapungere Silvestru. O alta locatara din zona, Carmen, ne-a spus ca si-a dat seama ca este ceva in neregula cand CET a oprit apa calda: "Erau datorii mici in scara, dar la asociatia noastra a fost sistata apa calda. Atunci am realizat de ce ele nu afiseaza de ani de zile listele de plata".

.............

Alt caz in Tatarasi
Un caz asemanator s-a petrecut si in Tatarasi si a fost sesizat de o echipa de control de la CET, care a facut o verificare la asociatiile conduse de Liliana Chelaru. Diferenta este de aproape 100.000 de lei, iar penalitatile la aceasta suma sunt de 136.000 de lei. "In acest caz este vorba despre patru ascoiatii de locatari, poate ca si din acest motiv este suma mai mica", a spus Dorin Ivana.

..............


"Fara a avea cifre concrete, stiu doar estimarile. Cred ca mai mult de 95% dintre administratori isi baga banii in banca. Pe simpul motiv ca, pur si simplu, nu-i verifica nimeni. Ii scot de acolo dupa o luna - doua si incaseaza dobanda", Dorin Ivana, seful CET.

 

Sursa www.7est.ro

Suna acum Mesaj