Noutati

17-10-2023

Evolutia preturilor la apartamente in primele 9 luni ale anului 2023, in top 5 cele mai importante piete imobiliare din Romania

Evolutia preturilor la apartamente in primele 9 luni ale anului 2023, in top 5 cele mai importante piete imobiliare din Romania

In primele 9 luni din anul 2023, piata de vanzari de apartamente din primele 5 piete de imobiliare din Romania a cunoscut o apreciere cuprinsa intre 0,5% si 5,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

La aceasta crestere a contribuit semnificativ lipsa unor mari proiecte din pietele imobiliare evaluate de noi, asta si datorita greutatilor intampinate de dezvoltatorii imobiliari in implementarea proiectelor imobiliare ( avizare, autorizare, edificare) si chiar in finantarea lor, care nu au dus decat la cresterea pretul pe mp al apartamentelor in blocurile deja construite, in primul rand datorita faptului ca cererea de apartamente, desi mai temperata, tot s-a mentinut la un nivel ridicat, fiind net superioara numarului mic de oferte imobiliare existente la vanzarea pe piata imobiliara din Romania.

Compania Inter Imobiliare din Iasi a realizat un studiu a primelor 5 orase reprezentative in piata imobiliara din Romania si anume: Bucuresti, Cluj, Constanta, Brasov si Iasi, cu scopul de a identifica valorile cererilor si ofertelor ce domina aceste piete imobiliare si de a prezenta o comparatie intre preturile medii de tranzactionare a apartamentelor prezente pe piata veche si cele din ansamblurile rezidentiale noi. Compania noastra reprezinta piata imobiliara din Iasi, care este la fel de matura, dezvoltata si echilibrata, ca si celelalte piete imobiliare din Bucuresti, Cluj, Brasov, Constanta. 

Piata imobiliara pe segmentul de vanzari apartamente se mentine in Top 5 preferinte din Romania.

Chiar daca in zona Moldovei, fata de celelalte orase mentionate, nu s-au intamplat dezvoltari imobiliare majore, fie ca vorbim de rezidential, comercial, office sau industiral, Iasiul prin capacitatea sa de adaptare si absorbtie a tinerilor din judetele limitrofe lui, a facut posibila mentinerea pietei imobiliare din acest judet in top 5 destinatii de achizitie de apartamente si case din Romania. In Iasi, pretul metru de tranzactionare pentru un mp de apartament situat intr-un bloc din perioada anilor 1980-2000 este de 1380euro/mp, iar in proiectele rezidentiale noi este de 1400euro/mp.

Din toate orasele analizate, pretul mediu al unui mp de apartament la Iasi, este cel mai echilibrat intre piata veche si cea noua de apartamente situand media orasului la 1390euro/mp de apartament, avand totodata si cea mai scazuta valoare din cele 5 piete imobiliare evaluate, dar care chiar si asa a cunoscut in aceasta perioada masurata o crestere de 1,7%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In Brasov, atractia turistilor in acest oras este completata si de deschiderea catre investitii imobiliare garantate. Dezvoltarea segmentului de inchirieri apartamente in regim hotelier, au atras in primul rand investitori si astfel au ajutat piata imobiliara din Brasov sa se dezvolte acerbu si frumos.

Aici, proiectele imobiliare aerisite, spatiile locative generoase, amenajari de elita, zone urbanizate complet, au asigurat pentru apartamentele din Basov, o crestere de 3,3%/mp de apartament fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand sa atinga un pret mediu de tranzactionare de 1630euro/mp.

Apartamentele de vanzare de pe piata veche din Brasov se vand cu un pret mediu de 1570euro/mp, iar cele din proiectele rezidentiale, apartamentele noi, ajung la un pret mediu de tranzactionare de 1885euro/mp.

In Constanta, la fel ca si in piata imobiliara din Brasov, investitiile masive in apartamente pentru a fi inchiriate in regim hotelier, au facut posibila cresterea numarului de tranzactii imobiliare cu apartamente in Constanta si au asigurat cel mai mare procent de crestere din ultimul an, de 5,6% pentru pretul unui mp de apartament.

Valoarea medie de tranzactionare a unui mp in Constanta a ajuns la 1546euro/mp. Chiar si asa raportul calitate/pret/rentabilitate in aceasta piata imobiliara, in acest moment, este cel mai bun. Apartamentele din piata veche se vand cu un pret mediu de 1510euro/mp, iar in cele mai multe ansambluri rezidentiale nou construite la malul marii, au ajuns sa se tranzactioneze cu un pret mediu de 1720euro/mp de apartament. Sa nu uitam ca apartamentele din Constanta, pe langa frumusetea si atmosfera de vacanta, ofera inca si cea mai buna rentabilitate economica pentru un investitor imobiliar.

Clujul, reprezinta cea mai accelerata piata imobiliara din Romania din ultimii ani, datorita dezvoltarii infrastructurii si a mediului economic din oras. Aici, pretul mediu pe mp de apartament vandut in aceasta perioada a atins un nivel de 2460euro/mp, realizand o crestere de 3,2% pentru perioada evaluata, fiind sustinuta atat de apartamentele din piata veche, care au un pret mediu de tranzactionare de 2430eurp/mp, cat si de apartamentele nou construite in oras, care au atins pragul de tranzactionare de 2570euro/mp.

Toate acestea insa fac ca privirile investitorilor in aceasta piata sa fie atent pozitionate spre oportunitatile pe care le ofera in continuare acest oras.

In Bucuresti, multi ani piata imobiliara din acest oras a reprezentat principalul pol de dezvoltare imobiliara din Romania.

Aglomerarea continua, multe investitii haotice si fara viziune, multitudinea si polivalenta ofertelor de apartamente disponibile la vanzare, au facut ca acestea sa se aprecieze in ultimul an cu doar 0,5%, cel mai putin din toate pietele imobiliare masurate de noi, fata de aceeasi perioada a anului trecut, ajungand la un pret mediu de tranzactionare de 1508euro/mp.

Apartamentele disponibile la vanzare pe piata veche din Bucuresti au un pret mediu de 1420euro/mp, iar in ansamblurile rezidentiale, acestea ajung la tranzactionare la un pret mediu de 1530euro/mp.

Asadar, apartamentele din Bucuresti, in acest an, au un pret stabilizat care inca se poate baza pe crestere, daca si in acest segment de piata vor aparea schimbari majore in organizare.

Suna acum Mesaj