Noutati

13-12-2011

2009, 2010, 2011, trei ani de ...criza. Am invatat ceva?

2009, 2010, 2011, trei ani de ...criza. Am invatat ceva?
Mai adanci sau mai superficiale, mai scurte sau mai lungi, mai artificiale sau mai naturale, crizele  intotdeauna apar si dispar…!
In timp ce multi oameni vad aceste crize ca pe niste regrese regretabile, exista si oameni care percep lucrurile in alt mod. Cei mai multi oameni sufera in aceste perioade, dar sunt si unii care beneficiaza de ele si le ‘folosesc’ pentru a prospera. Oamenii care au resurse, pot realiza in scurt timp ceea ce nu pot infaptui pe timp indelungat intr-o economie prospera. Cei care au resurse, ingeniozitate, creativitate…, se folosesc de ‘avantajele’ crizelor economice si pot realiza astfel lucruri mari…
De regula, oamenii cu resurse sunt cei care economisesc, in timp ce ceilalti cheltuiesc, cei care merg impotriva practicii curente… Exista o vorba inteleapta:
“Cand toti cumpara, tu sa vinzi, si cand toti vand, tu sa cumperi!”

Domeniul mai ‘evident’ afectat este cel economic dar criza economica (naturala, manipulata…, sau combinata) este de fapt declansata de alte tipuri de crize , cum ar fi cea morala si spirituala. Criza economica este insa cea care deranjeaza, celelalte tipuri fiind mai usor tolerate si chiar acceptate…

Pana acum nimic nou.
Un mare castig al acestor timpuri ar fi responsabilizarea consumatorilor.
Dupa ce o mare parte a societatii a constatat pe propria piele ca nu poate avea, pe termen mediu si lung, un nivel de trai mai ridicat decat acela pe care il merita (iar meritul este asigurat de politicile monetare, fiscale, de productivitate si alte elemente ale ecuatiei economico-sociale), iar bunastarea finantata pe credit trebuie rambursata in cele din urma la costuri proportionale cu discrepanta dintre realitatea economica si dorintele personale. Practic pana in 2008 foarte multi romani si-au finantat utopiile placerilor de moment iar acum sunt …in criza.
Dupa astfel de “evenimente” am putea spune ca tot romanul e “patit” si ca greselile trecutului nu vor fi mai fi repetate in prezent. Adevarat?
Poate ca da sau poate ca nu. Pana la urma fiecare individ in parte actioneaza dupa cum crede de cuviinta iar deciziile care le ia il vor plasa in tabara “invinsilor” crizei sau in tabara “invingatorilor”.
Un exemplu  pozitiv in acest sens  ar fi cresterea ponderii apartamentelor noi vandute in raport cu apartamentele vechi.
In sfarsit o mare parte de au inteles si aplicat un vechi dicton: “Suntem prea saraci sa cumparam lucruri ieftine”. Dicton ce se potriveste de minune cu situatia in care ne aflam.
În acest context, estimam pentru 2012 o stabilizare a preţurilor pentru toate segmentele pieţei. Prin urmare, recomandarea pentru cei interesaţi de o achiziţie este să acţioneze înainte de începerea unui nou trend ascendent. Dacă cumperi într-o perioadă de creştere, cumperi în grabă, nu ai multe opţiuni, eşti forţat să iei decizia sub presiunea vânzătorilor care au doi-trei clienţi interesaţi de aceeaşi proprietate. Pe de altă parte, sfatul adresat vânzătorilor este de a fi cât mai flexibili, cât mai deschişi la nevoile clientului şi la evoluţia pieţei.

In urmatoarele zile echipa Inter Imobiliare, prin reprezentantul sau D-l Alin Miron, impreuna cu portalul imobiliar Imobile-Iasi.ro va vor  publica cateva studii imobiliare, studii care acopera toata piata imobiliara din iasi, studii necesare atat celor avansati cat si novicilor activi in acest domeniu.

In incheiere va oferim o tema de reflectie suplimentara, concluziile le lasam la alegerea fiecaruia.“O femeie din New York a scris pe un site financiar cerand sfaturi despre cum sa gaseasca un sot bogat: deja acest fapt singur e distractiv, dar partea interesanta este raspunsul primit de aceasta.

*Ea*

Sunt o fata frumoasa (mai mult, foarte frumoasa) de 28 ani. Sunt inteligenta si am multa clasa. As vrea sa ma casatoresc cu cineva care castiga minim jumate de milion de dolari pe an. Exista pe site-ul asta vreun barbat care sa castige atat? Sau sotii ale unor milionari care pot sa-mi dea sfaturi pe aceasta tema? Am avut deja relatii cu barbati care castigau 200 sau 250 mii $, dar acest lucru nu-mi permite sa locuiesc in Central Park West. Cunosc o doamna care face yoga cu mine, care s-a casatorit cu un bancher bogat si traieste la Tribeca, nu e atat de frumoasa ca mine si nici macar atat de inteligenta. Asa ca ma intreb, ce am facut ca sa merit acest lucru si de ce eu nu reusesc? Cum pot sa ajung la nivelul ei?

*El*

Am citit e-mailul dvs cu mult interes, m-am gandit profund la cazul dvs si am elaborat un prospect al situatiei dvs. Va asigur ca nu va fac sa pierdeti timpul, deoarece castig 500 mii $ pe an. Clarificat acest lucru, consider faptele in urmatorul mod: ceea ce dvs oferiti, vazut din perspectiva unui barbat ca acela pe care-l cautati, e pur si simplu o afacere foarte proasta, din urmatoarele motive:

Lasand la o parte blablabla, ceea ce dvs oferiti e o negociere foarte simpla. Dvs oferiti frumusetea  fizica, iar eu ofer banii mei. Este o propunere foarte clara, dar exista o mica problema. In mod sigur frumusetea dvs se va diminua putin cate putin si intr-o zi va disparea, in timp ce este foarte probabil sa creasca progresiv contul meu in banca. Asadar, in termeni economici, dvs sunteti un activ care sufera o depreciere in timp, iar eu sunt un activ care produce profit, chiar si din dobanzi. Dvs nu numai ca suferiti o depreciere, aceasta e progresiva si creste in fiecare an! Va explic mai bine: azi dvs aveti 28 de ani, sunteti frumoasa si veti continua sa fiti pt urmatorii 5/10 ani, dar din ce in ce mai putin. Si intr-o zi, cand veti observa o poza a dvs de azi, va veti da seama ca ati devenit o pruna uscata. Acest lucru inseamna, in termeni de piata, ca azi sunteti bine cotata, in epoca ideala sa fiti vanduta, nu cumparata. Utilizand un limbaj “wall street” cine va poseda azi trebuie sa va puna in “trading position” -  pozitie de comert si nu “buy and hold” – cumpara si tine, cum se pare ca sugerati.

Asadar, in termeni comerciali, casatoria “buy and hold” cu dvs nu e o afacere buna pe termen mediu/lung. In schimb, inchirierea pe o anumita perioada poate fi chiar si din punct de vedere social o afacere inteleapta si am putea s-o luam in calcul. Am putea sa avem o relatie pt o anumita perioada… Hmmm…

Daca ma gandesc bine si ca sa ma asigur de cat sunteti de inteligenta, cu clasa si frumoasa, eu, potential “client care inchiriaza” asa o “masina” cer ceea ce este corect: sa facem un test drive. Va rog sa stabiliti data si ora.”

Va urma…
Suna acum Mesaj