10-03-2020
Nicolina – este unul dintre cele mai mari cartiere ale Iaşului din punct de vedere al suprafeţei ocupate, dar şi a numărului de locuitori. Situat în partea de sud a Iaşului, cartierul actual a fost reconstruit în perioada comunistă şi se împarte în Nicolina I şi Nicolina II.
Din punct de vedere al pieței imobiliare, cartierul Nicolina, oferă în acest moment o vastă categorie de tipuri de apartamente care mai de care mai atractive, prin suprafețele generoase, compartimentările bine dimensionate, accesibilitatea, și raportul calitate-preț, atât în blocurile construite înainte de anii 1990, cât și în proiectele rezidențiale de apartamente noi construite în ultimii ani.
De asemenea, zona Nicolina beneficiază și de o bogată ofertă de spații comerciale, fiind zona cu cei mai mulți metri pătrați de spații comerciale prezența pe piață imobiliară ieșeană, asta datorită și construcției organizate a cvartalelor de blocuri.
Numai în acest moment în aria cartierului Nicolina, numărăm peste 10 proiecte de blocuri noi construite sau în fază diversă de construire care vor aduce un supliment de spații locative, de peste 750 de apartamente noi disponibile noilor locatari ai zonei.
Tot la capitolul dezvoltări, cartierul Nicolina, este în strânsă legătură de dezvoltare și cu zonele ce o înconjoară ( Miroslava, Galata,, CUG, Bucium, Podu Roș, Centru, Lunca Cetatuii), ceea ce duce la un tot unitar, benefic pentru locuitorii cartierului.
Rond Vechi Residence, Nicolina – CUG
Alte proiecte din zona Nicolina: Roca Apartments, Cug Residential, Sunny Hill Residence, Pală Verde, Realisim Nicolina, Green Garden Residence, Art Residence, Newton Nicolina.
Oferte tentante de apartamente noi situate în Nicolina, ve-ți găși, în proiectele rezidenţiale deosebite că siguranţă, privelişte şi dotări: Confort Residence 1, Titan Residence, Regal Apartments, Confort Residence 2, West City, Nova Residence, Omi Residence, Green Residence, Nicolina Apartments, Roca Apartments, Cug Residential, Sunny Hill Residence, Pală Verde, Realis Nicolina, Green Garden Residence, Art Residence, Newton Nicolina care vă vor încânta cu desăvârşire.
Reprezintă o zona destul de mult apreciată și de cei ce intenționează să-și achiziționeze o casă în zona Nicolina, fie casă single sau casă tip Duplex. Întreg cartierul este mărginit de o bogată oferta imobiliară de case, care poziționează zona Nicolina în top 3 că preferință de achiziție de case printre cartierele din Iași.
Cartierul îşi are originile din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, când expansiunea Iaşilor a continuat spre sud cu aşa-zisele “târguşoare” separate de oraş: Socola şi Nicolina, (Târguşorul de peste Nicolina, construit dintr-o iniţiativă mai mult boierească, decât domnească, nu era considerat parte din oraş. Era o suburbie cu aşezări modeste dezvoltate în afara ariei Iaşului) constuite şi gândite ca locuri de negoţ, care din anul 1905 aduc o mare realizare industrială şi economică prin deschiderea Atelierelor CFR Nicolina (producea locomotive şi vagoane de marfă). Fostul Târguşor nu mai prezintă nicio trăsătură care să amintească de vremurile demult apuse. După cutremurul din 1977, suburbiile Nicolina şi CUG au fost integrate în municipiul Iaşi, aici construindu-se blocuri noi de locuinţe.
Crucea lui Ferentz este o cruce de piatră aflată în municipiul Iași, în cartierul Nicolina, pe o colină situată aproape de malul sudic al râului cu același nume.
Pârâul Nicolina (pârâul Cetăţuii – cum îl numea I. Neculce) este cel care dă numele cartierului. În documentele medievale, numele pârâului variază de-a lungul timpului, în 1626 apare menţionat sub numele de „Miculina”, de origine slavă, presupunându-se că este numele unei persoane; din 1750 apare sub formă de “Niculina” şi abia apoi mai târziu, prin etimologie populară hidronimul devine “Nicolina”.
Cartierul Nicolina ÎI, denumit şi Socola, se întinde pe de o parte și de a alta a bulevardului Socola, până la Podu Roș, fiind delimitat spre vest de calea ferată până la fostele bariere Nicolina. Potrivit unei legende, numele Socola, atestat din secolul al XV-lea este de origine slavă, „sokoli” în traducere însemnând “șoim”, ar proveni de la o crescătorie de şoimi care ar fi existat pe aceste meleaguri, şoimi care erau plătiţi ca tribut Imperiului Otoman de către domnitorii Moldovei.
De-a lungul B-dului Socola şi până în Podu-Roş s-au construit între anii 1965-1970 blocuri turn cu zece etaje pe de o parte a bulevardului, iar pe cealaltă parte blocuri cu patru etaje, populaţia în zonă fiind destul de numeroasă (aproximativ 25.000 locuitori).
Cartierul Nicolina I, cunoscut şi că Nicolina-CUG, construit în perioada anilor 1978 – 1989, de-a lungul șoselei Nicolina până la Valea Adâncă, este al doilea cartier ca număr de locuitori (cu peste 45.000 locuitori), după cartierul Alexandru cel Bun. Terenul a permis ca blocurile să fie construite pe spații terasate, cu patru, șapte sau zece nivele, dând un aspect îngrijit întregului ansamblu de locuințe. Cartierul Nicolina permite deplasarea rapidă către centrul oraşului şi zona industrială, accesul fiind facil către punctele de interes.