Utile

16-12-2020

Accesiunea imobiliară și implicațiile proprietarului

Accesiunea imobiliară și implicațiile proprietarului

Legea face distincție între modul în care se realizează lucrarea, ia în calcul cine o face și cu ce materiale, stabilind dispoziții clare pentru fiecare situație în parte. Sunt descrise trei situații specifice pentru a clarifica accesiunea imobiliară artificială.

Poate fi vorba fie despre realizarea unor lucrări la casă sau apartament de către proprietarul sau. Cu materialele sale ori cu materialele altuia, dreptul de proprietate asupra lucrării se naște în favoarea proprietarului imobilului.

Lucrările pot fi:

  • necesare,
  • utile
  • voluptuare

Lucrările necesare

Proprietarul imobilului dobândeşte dreptul de proprietate asupra lucrării adăugate în momentul efectuării acesteia, prin plata cheltuielilor pentru materiale și execuția respectivelor lucrări, indiferent dacă acestea sunt făcute de proprietar sau de terți. De exemplu, construirea unui coș de fum la o casă. Pentru aceasta, se impune cumpărarea de materiale și angajarea de muncitori astfel, coșul casei va fi proprietatea celui care deține casa în momentul construcției prin faptul că proprietarul a plătit pentru respectivă lucrare.

Lucrările utile.

În această situație este necesar ca autorul lucrărilor utile să fie de bună-credinţă. Proprietarul imobilului devine proprietarul lucrării din momentul efectuării acesteia, cu plata materialelor, a manoperei sau cu sporul adus imobilului.

În cazul în care autorul lucrării utile este de rea-credinţă, proprietarul imobilului are dreptul să devină proprietarul lucrării sau să plătească autorului lucrării jumătate din valoarea materialelor şi a manoperei ori jumătate din sporul de valoare adus imobilului sau să ceară obligarea autorului lucrării la desfiinţarea acesteia, cu repunerea imobilului în situaţia anterioară şi plata de daune.

Lucrările voluptuare.

În cazul lucrării voluptuare, proprietarul terenului are dreptul:

a) să devină proprietarul lucrării, fără înscriere în cartea funciară şi fără nicio obligaţie către autorul lucrării;

b) să ceară obligarea autorului de rea-credinţă al lucrării la desfiinţarea acesteia, cu readucerea terenului în situaţia anterioară şi plata de daune-interese.

Accesiunea artificială face trimitere la faptul că nimeni nu se poate îmbogăți fără temei legal. Astfel, proprietarul unui teren sau imobilului care este îmbunătățit prin lucrările descrise mai sus este obligat la plata materialelor.

Suna acum Mesaj